Nieuws

Paul de Leeuw reikte de V&VN VZI Scriptieprijs eHealth 2016 uit aan Anouk Sijbers voor haar onderzoek naar de bruikbaarheid van een slimme drinkbeker voor ouderen.

200Ruim 900 verzorgenden en verpleegkundigen waren op woensdag 9 november aanwezig toen winnares Anouk Sijbers, pas afgestudeerd aan de Hogeschool Zuyd, de prijs voor haar onderzoek overhandigd kreeg van niemand minder dan Paul de Leeuw. De uitreiking was onderdeel van de feestelijke slotconferentie in TivoliVredenburg waarmee V&VN het 10-jarig jubileumjaar feestelijk afsluit.

Anouk Sijbers is blij met de prijs en vindt het belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden zich interesseren voor eHealth. “Voor veel zorgprofessionals is eHealth een ver-van-mijn-bedshow. Maar juist door slimme eHealth-toepassingen voor de zorg, zoals deze slimme drinkbeker, houd je meer tijd over voor patiëntenzorg.”

Slimme drinkbeker nauwkeuriger en tijdbesparend

Het20161109-anouk-sijbers-scriptieprijs-1 onderzoek van Sijbers gaat over de bruikbaarheid van een slimme drinkbeker genaamd My Beaker, die het mogelijk maakt om de vochtinname van oudere patiënten te meten. Die informatie kan naar een app doorgestuurd worden. Doordat de inzet van de slimme drinkbeker nauwkeuriger en minder arbeidsintensief is dan het invullen van vochtlijsten, kan dit van meerwaarde zijn voor de dagelijkse zorg rondom vochtintake en het voorkomen van dehydratie bij ouderen.
Haar onderzoek leverde nuttige aanbevelingen op, zoals het ontwikkelen van lipdetectie. Sijbers: “Tijdens het toetsen van de bruikbaarheid in zorgcentra constateerden we dat het prototype niet vaatwasserbestendig was, want het water uit de vaatwasser werd ook door de drinkbeker gemeten. Voor de bruikbaarheid is het belangrijk dat de drinkbeker in de vaatwasser kan. Ook wil je zeker dat je zeker weten dat de gebruiker daadwerkelijk uit de beker heeft gedronken. Een van mijn aanbevelingen was daar iets op te ontwikkelen. Dat is lipdetectie geworden.”

Goede implementatie innovaties

Jurylid Angelien Sieben, voorzitter VAR Radboud UMC en verpleegkundig specialist vaatchirurgie:
“Het was voor de jury bijzonder moeilijk want er zaten veel goede inzendingen bij van zeer uiteenlopend karakter. De jury vond het belangrijk dat er ook patiënten bij het onderzoek betrokken waren. Bij de winnende scriptie van Anouk gaat het om een implementatiestudie voor een eerder bedachte (zeer praktische en concrete) innovatie. Dit is goed en nodig want juist door het gebrek aan goede implementatie lukt het vaak nog niet om goede innovaties in de dagelijkse (zorg)praktijk te zetten.”
Bekijk het filmpje over de slimme drinkbeker.

10.000 stemmen uitgebracht

De winnaar is deels bepaald door de jury en deels door een publieksstemming. Er werden in totaal meer dan 10.000 stemmen uitgebracht binnen een maand tijd.
Informatie over alle genomineerden is te vinden op: http://vzi.venvn.nl/Video-pitch-scriptie-prijsvraag-eHealth-2016.

Kijk de uitreiking terug

Bron: venvn.nl